8 tipov pre lepšie espresso

Posted in Nezaradené
Dokonalé espresso si vyžaduje trpezlivosť a precíznosť. Výsledok však stojí zato. Ten perfektný "shot" espressa je vybalansovaný, sladký a s nekonečnou dochuťou.

1. Používajte čerstvo praženú výberovú kávu. Nechajte ju však postáť aspoň 7 dní po pražení. Chuť aj parametre espressa budú konzistentnejšie. Po otvorení máte asi 2 až 3 týždne na spotrebovanie. Namelte si kávu až tesne pred použitím.

2. Odporúčame použitie precízneho VST filtru. Velkosť je na Vás, my však používame 20g ridgeless VST, ale máme k dispozícii aj viac veľkostí (15g, 18g, 20g). Naked portafilter je preferovaný. Precízna sprcha (ako napr. Pesado alebo IMS) v espresso stroji sú tiež body navyše.

3. Tampovanie. Tamper musí byť plochý a dostatočne veľký. Odporúčame aspoň 58.4mm pre VST filtre. Nejaká pomôcka (napr. O.C.D. alebo Mahlgut) na rovnomernú distribúciu sú body navyše pre konzistentnú kvalitu medzi jednotlivými shotmi.

4. Váženie všetkých parametrov: vstupné množstvo namletej kávy, výstupná váha espressa a čas extrakcie.

5. Teplota pri príprave espressa. Ak viete teplotu nastaviť, odporúčame 93°C pre väcšinu káv, pri niektorých o stupeň menej. Tlak konštantne 8 – 8.5 baru.

6. Voda. Filtrovaná voda je základ. Ak máte stroj s nádobou môžete použiť niektorú z balených vôd s nízkym obsahom minerálov. Pre profesionálne použitie je to téma na veľmi dlho a to nie je úlohou tohto blogu.

7. Brew ratio, teda pomer vstupnej váhy kávy a výstupnej váhy nápoja. Tento pomer sa líši pri rôznych kávach, ale my začíname pri brew ratio 1:2 a zvyšujeme alebo znižujeme pomer podľa chuti. Pri väčšine našich káv sa nám osvedčil pomer 1:1.8 – 1:2.3. Čas extrakcie je od 28 sekúnd po 35 sekúnd. Postupne pridáme recepty na naše espresso na náš blog. Ak dodržíme dané parametre, naše espresso má extrakciu 21 – 22% (mletie cez Mahlkonig EK43).

8. Pracovné postupy a správna hygiena stroja sú dôležitejšie ako znejú. Pred každým espressom treba prepláchnuť hlavu a utrieť spršku. Taktiež portafilter, tamper aj distribútor musí byť dokonale suchý a čistý. Každodenne treba čistit espresso stroj špeciálnymi prípravkami. Nie Cif nespraví to isté.

Napíšte čo hľadáte a stlačte enter

Košík