7 tipov pre lepší filter

Posted in Nezaradené
Mlynček, ktorý používate. Kávu, ktorú si vyberiete a áno, dokonca aj voda z točky, môže zmeniť chuť vašej kávy. Pokúsime sa zhrnúť niekoľko základných predpokladov na výborný filter aj v domácich podmienkach.

1. Používajte čerstvo praženú výberovú kávu. Nechajte ju však postáť aspoň 7 dní po pražení, aby sa chuť kávy prečistila od chuti praženia. Po otvorení máte asi 2 až 3 týždne na spotrebovanie.

2. Kávu si nameľte na požadovanú hrúbku iba v množstve, ktoré okamžite spotrebujete.

3. Váženie všetkých parametrov: vstupné množstvo namletej kávy, čas od prvého kontaktu kávy s vodou až po dokončenie extrakcie a váha/množstvo použitej vody.

4. Brew ratio, teda pomer vstupnej a výstupnej váhy. Tento pomer sa líši pri rôznych kávach a aj pri rôznych metódach prípravy. My začíname pri brew ratio 1:15 a zvyšujeme alebo znižujeme pomer podla chuti. Pri väcšine našich káv pri filtrovaní Hario V60 používame brew ratio 1:13 – 1:16. Čas extrakcie je 2:20 až 3 minúty. Postupne pridáme recepty na naše filtre na náš blog. Ak dodržíme dané parametre, TDS je v hodnote medzi 1,35-1,45% (mletie cez Mahlkonig EK43).

5. Voda a jej teplota pri príprave filtra. Na dobrý filter potrebujete kanvicu s husím krkom. Naozaj. Či si vodu zohrejete a potom prelejete je v podstate jedno, pokiaľ si viete udržať teplotu. Je však dôležité, aby ste boli schopný kontrolovať „flow“. Teplota by mala byť v závislosti na metóde prípravy od 94°C a vyššie. Ak nemáte chemický rozbor a dokonalú úpravu vody extrémne drahými zariadeniami, použite radšej balenú vodu. Hľadajte na fľaši 100 – 150 ppm.

6. Vždy pri bloomingu kávu pomiešajte. Nikto nevie naliať tak aby sa 100% kávy navlhčilo.

7. Pri nalievaní vody nemente výšku, z ktorej nalievate. Nalievajte smerom od stredu. Nikdy nenalievajte po stranách filtra.

Napíšte čo hľadáte a stlačte enter

Košík

Sťahujeme sa do novej pražiarne

Práve balíme pražiarensku techniku,

pretože sa sťahujeme do nových výrobných priestorov. Budeme sa snažiť, aby sme to mali za sebou, čo najrýchlejšie. Kým, ale budeme 100% pripravení, musíme na pár dní obmedziť našu výrobu a bohužiaľ aj predaj.

Ďakujeme za pochopenie