Recepty
Teplota vody
93°c – 96°c
Množstvo vody
45.00g
Brew ratio
1:2.25
Množstvo kávy
20g
Čas extrakcie
26s – 30s
Hrúbka mletia
jemná
Postup:
1. Odváž si presné množstvo kávy. Tesne pred prípravou si kávu zomel a preváž jej množstvo priamo v portafiltri. Portafilter musí byť pred prípravou dokonale suchý a čistý.
2. Teraz si priprav kávu na extrakciu. Najprv použi distribúciu „tappingom“ ako v tomto návode: Návod na tapping. Teraz môžeš použiť OCD alebo podobný distribútor. (Pri správnom tappingu nemusíš.)
3. Tampovanie. Tamper musí byť plochý a dostatočne veľký. Náš obľúbený je Barista Hustle tamper, pretože je dostatočne veľký na VST basket. Vlož tamper do portafiltra, palcom a ukázovákom skontroluj, že ho držíš úplne rovno oproti portafiltru a dlaňovou zatlač na tamper dostatočnou silou.
4. Prepláchni a utri hlavu stroja a opatrne založ portafilter. Zapni váhu, polož šálku a odváž si výstupnú váhu espressa a čas extrakcie podľa receptu. Ak je treba tak uprav parametre espressa, napríklad zmenou hrúbky mletia.
Teplota vody
97°c
Množstvo vody
450g
Čas bloomingu
30s
Množstvo kávy
30g
Hrúbka mletia
Stredne hrubé
EK43 9.5 z 11
Celkový čas extrakcie
3:00 až 3:15
Postup:
00:00 – 90g vody na blooming, počas bloomingu zodvihni V60tku a pár krát ňou zakrúž v smere rebrovania V60tky, tak aby bola všetka káva viditeľne vlhká.
00:30 – doliať 180g vody
01:15 – pomaly doliať zvyšok vody, teda 180g.
+/-01:45 – opäť zľahka zakrúž V60tkou
Celkový čas 03:00 až 03:15
Teplota vody
92°c
Množstvo vody
200g
Čas bloomingu
20s
Množstvo kávy
30g
Hrúbka mletia
Stredne hrubé
EK43 8 z 11
Celkový čas extrakcie
01:00
Tento recept nie je náš. Je to recept víťazky W.A.C. 2019 Wendelien van Bunnik.
Postup:
Použi inverted metódu prípravy.
00:00 Nalej 100 g vody za 10 sekúnd.
00:10 Premiešaj 20-krát v priebehu 10 sekúnd.
00:20 Na AeroPress nasaď uzáver s prepláchnutým filtrom a jemne vytlač prebytočný vzduch.
00:40 Otočte AeroPress na dekanter a začni naň tlačiť. Výsledok bude zhruba 60g kávy.
K extraktu kávy pridaj 120 g vody na zriedenie. Pred pitím schlaď miešaním a dekantáciou približne na 60 ° C.
Tipy a triky
Tipy a triky
1. Používajte čerstvo praženú výberovú kávu. Nechajte ju však postáť aspoň 7 dní po pražení. Chuť aj parametre espressa budú konzistentnejšie. Po otvorení máte asi 2 až 3 týždne na spotrebovanie. Namelte si kávu až tesne pred použitím.
2. Odporúčame použitie precízneho VST filtru. Velkosť je na Vás, my však používame 20g ridgeless VST, ale máme k dispozícii aj viac veľkostí (15g, 18g, 20g). Naked portafilter je preferovaný. Precízna sprcha (ako napr. Pesado alebo IMS) v espresso stroji sú tiež body navyše.
3. Tampovanie. Tamper musí byť plochý a dostatočne veľký. Odporúčame aspoň 58.4mm pre VST filtre. Nejaká pomôcka (napr. O.C.D. alebo Mahlgut) na rovnomernú distribúciu sú body navyše pre konzistentnú kvalitu medzi jednotlivými shotmi.
4. Váženie všetkých parametrov: vstupné množstvo namletej kávy, výstupná váha espressa a čas extrakcie.
5. Teplota pri príprave espressa. Ak viete teplotu nastaviť, odporúčame 93°C pre väcšinu káv, pri niektorých o stupeň menej. Tlak konštantne 8 – 8.5 baru.
6. Voda. Filtrovaná voda je základ. Ak máte stroj s nádobou môžete použiť niektorú z balených vôd s nízkym obsahom minerálov. Pre profesionálne použitie je to téma na veľmi dlho a to nie je úlohou tohto blogu.
7. Brew ratio, teda pomer vstupnej váhy kávy a výstupnej váhy nápoja. Tento pomer sa líši pri rôznych kávach, ale my začíname pri brew ratio 1:2 a zvyšujeme alebo znižujeme pomer podľa chuti. Pri väčšine našich káv sa nám osvedčil pomer 1:1.8 – 1:2.3. Čas extrakcie je od 28 sekúnd po 35 sekúnd. Postupne pridáme recepty na naše espresso na náš blog. Ak dodržíme dané parametre, naše espresso má extrakciu 21 – 22% (mletie cez Mahlkonig EK43).
8. Pracovné postupy a správna hygiena stroja sú dôležitejšie ako znejú. Pred každým espressom treba prepláchnuť hlavu a utrieť spršku. Taktiež portafilter, tamper aj distribútor musí byť dokonale suchý a čistý. Každodenne treba čistit espresso stroj špeciálnymi prípravkami. Nie Cif nespraví to isté.
Tipy a triky
1. Používajte čerstvo praženú výberovú kávu. Nechajte ju však postáť aspoň 7 dní po pražení, aby sa chuť kávy prečistila od chuti praženia. Po otvorení máte asi 2 až 3 týždne na spotrebovanie.
2. Kávu si nameľte na požadovanú hrúbku iba v množstve, ktoré okamžite spotrebujete.
3. Váženie všetkých parametrov: vstupné množstvo namletej kávy, čas od prvého kontaktu kávy s vodou až po dokončenie extrakcie a váha/množstvo použitej vody.
4. Brew ratio, teda pomer vstupnej a výstupnej váhy. Tento pomer sa líši pri rôznych kávach a aj pri rôznych metódach prípravy. My začíname pri brew ratio 1:15 a zvyšujeme alebo znižujeme pomer podľa chuti. Pri väčšine našich káv pri filtrovaní Hario V60 používame brew ratio 1:13 – 1:16. Čas extrakcie je 2:30 až 3:30 minúty. Postupne pridáme recepty na naše filtre na náš blog. Ak dodržíme dané parametre, TDS je v hodnote medzi 1,35-1,45% (mletie cez Mahlkonig EK43).
5. Voda a jej teplota pri príprave filtra. Na dobrý filter potrebujete kanvicu s husím krkom. Naozaj. Či si vodu zohrejete a potom prelejete je v podstate jedno, pokiaľ si viete udržať teplotu. Je však dôležité, aby ste boli schopný kontrolovať „flow“. Teplota by mala byť v závislosti na metóde prípravy od 94°C a vyššie. Ak nemáte chemický rozbor a dokonalú úpravu vody extrémne drahými zariadeniami, použite radšej balenú vodu. Hľadajte na fľaši 100 – 150 ppm.
6. Vždy pri bloomingu kávu pomiešajte. Nikto nevie naliať tak aby sa 100% kávy navlhčilo.
7. Pri nalievaní vody nemente výšku, z ktorej nalievate. Nalievajte smerom od stredu. Nikdy nenalievajte po stranách filtra.
Doplň si zásoby