Chocolate - Brazil

EU* pri objednávke nad 75/99€

V pondelok a v stredu.

Bratislava, Košická 21
Podrobný popis
Ľudia
Producent Carlúcio dos Santos sa narodil v São João da Ponte v severnom brazílskom štáte Minas Gerais a do Patrocínia prišiel v roku 1994. Prišiel na pozvanie svojich strýkov, aby navštívil a spoznal región, kde zostal po práci na zbere kávy. Počas tohto obdobia sa zoznámil s Donou Kelly, s ktorou sa v roku 2005 oženil. Rodina jeho manželky pestuje kávu a Carlúcio sa pridal k svojmu švagrovi ako partner na ich pôvodnej 3-hektárovej farme. Carlúcio je prvým členom svojej rodiny, ktorý pracuje v oblasti pestovania kávy. Začínal v roku 2006 ako nájomca, motivovaný svojím svokrom, ktorý už bol kávovníkom v regióne Patrocínio. Carlúcio považuje pestovanie kávy za ziskovú činnosť. Aby produkoval kvalitnú kávu, dodržiava agronomické odporúčania, aby sa čerešne zbierali v správnom čase a aby sa vykonával správny postup sušenia.


Spracovanie
Čerešne sa zbierajú prevažne strojmi, ktoré sú nastavené tak, aby zozbierali čo najviac zrelých čerešní, a to aj podľa rôznych štádií zrelosti každej odrody. Po zbere sa čerešne okamžite presúvajú na spevnené sušiarne, čím sa vyhýbajú mokrému mlynu. Vďaka absencii kontaktu s vodou sa tento postup výrazne vyhýba potenciálnemu vzniku „fermentovaných“ chutí. Na terasách sa zrná rozkladajú v extrémne tenkých vrstvách, takmer „zrno po zrne“, bez prekrývania. To zvyšuje vystavenie slnečnému žiareniu a tým urýchľuje proces sušenia. Vďaka týmto dvom opatreniam si zrná zvyčajne zachovávajú pevnú čokoládovú a orieškovú chuť s miernymi náznakmi kyslosti. Keď zrná dosiahnu konečnú fázu procesu sušenia (obsah vlhkosti okolo 20 %), presúvajú sa do mechanických rotačných sušičiek, ktoré dokážu replikovať podmienky terasy v plne kontrolovanom prostredí. Teploty sú elektronicky prednastavené na približne 35 – 40 °C, čo umožňuje dodržiavať plánovanú krivku sušenia a tým prinášať väčšiu rovnomernosť obsahu vlhkosti v sušiarni.
O tejto káve
Cupping skóre: 84,50
Farma: CHAPADÃO DE FERRO
Producent: DEVANIR ROSSINI
Región: CERRADO MINEIRO
Nadmorská výška: 1150 - 1260 MASL
Varieta: MUNDO NOVO
Spracovanie: NATURAL
O tejto variete
Mundo Novo – Silná a produktívna rastlina s kvalitným plodom, ale náchylná na hlavné choroby. Pestuje sa hojne v Južnej Amerike, ale zriedkavo aj v Strednej Amerike a Karibiku.
Spracovanie
Prírodné sušenie na slnku, nazývané aj „natural“ alebo „suchý proces“, znamená sušenie kávových čerešní vcelku s/bez použitia vody alebo strojov na odstránenie časti plodov. Pred sušením sa čerešne pozbierajú, ponoria do vody a roztriedia, aby sa odstránili nedozreté alebo prezreté plody.

Dodatočné parametre
| Kategória: | Káva na espresso |
|---|---|
| ? Espresso: | Espresso |
