Gichathaini AA – Kenya

€15 / ks €56 / ks €15 / ks €56 / ks od €15 / ks €12,61 bez DPH €47,06 bez DPH €12,61 bez DPH €47,06 bez DPH od €12,61 bez DPH
Skladom (>5 ks) Skladom (>5 ks) Skladom (>5 ks) Skladom (>5 ks) Zvoľte variant
Praženie
Váha
Zvolený variant nie je k dispozícii. Reset vybraných parametrov.

Ponorte sa do živého výbuchu červených bobúľ a čiernych ríbezlí, ktorý vedie k exotickej guave, a to všetko zakončené jemnou kvetinovou eleganciou. Je to skutočne podmanivá a komplexná šálka.

Chuťový profil: červené ovocie, čierne ríbezle, guava, kvetinový

Detailné informácie

Doručenie zdarma
Doručenie zdarma
SK/CZ/PL/HU/RO pri objednávke nad 45€
EU* pri objednávke nad 75/99€
Čerstvo pražené
Čerstvo pražené
vždy až po tvojej objednávke.
V pondelok a v stredu.
Dve vlastné kaviarne
Dve vlastné kaviarne
Piešťany, Teplická 46
Bratislava, Košická 21

Podrobný popis

800 drobných farmárov

Továreň Gichatha-ini je mokrý mlyn, ktorý sa nachádza v meste Nyeri v Keni, neďaleko mesta Karatina, v nadmorskej výške 1 700 – 1 900 metrov. Je to jedna z troch tovární patriacich pod družstvo Gikanda Farmers Cooperative Society, od ktorého odoberáme tovar od roku 2012. Do Gichatha-ini dodáva svoje čerešne približne 800 drobných pestovateľov z okolitých oblastí. Spracúva sa tu predovšetkým odroda SL 34 (90 %), v menšom množstve odrody SL 28, K7 a Ruiru 11. Čerešne sa dužinatejú, fermentujú, umývajú a sušia na slnku. Továreň Gichatha-ini má certifikáty Fairtrade, UTZ a Rainforest Alliance.V regióne Nyeri v strednej Keni prevádzkuje družstvo Gikanda tri továrne (mokré mlyny) a počíta približne 3 000 aktívnych farmárov. Medzi tieto továrne patria Gichatha-ini, Kangocho a Ndaroini Gi-ka-nda-Gikanda.

ethiopia coffee

ethiopia coffee

Zber a spracovanie

Poľnohospodári ručne zbierajú a dodávajú čerešne do továrne, pričom dostávajú zálohu a zvyšok dostanú po predaji kávy. Proces sa začína trojdiskovým rozvlákňovačom Agaarde, ktorý odstraňuje šupku a dužinu a triedi kávu podľa hustoty. Potom sa káva 18 až 36 hodín fermentuje na sucho v betónových nádržiach, nasleduje umývanie a druhé triedenie podľa hustoty. Nakoniec sa zrná sušia na slnku 12 až 20 dní na afrických lôžkach, ktoré sú počas najteplejších častí dňa a v noci zakryté. Zber sa uskutočňuje od októbra do decembra po období kvitnutia od februára do marca. Káva sa pestuje na úrodnej červenej sopečnej pôde Nitisol, ktorá je bežná na vysočine.


O tejto káve

Cuppingové skóre: 87.50

Spracovateľská stanica: Gichatha-ini
Producent: Gikanda coop
Región: Nyeri
Nadmorská výška: 1700 – 1900 masl
Odroda: SL28, SL34, Ruiru 11
Spracovanie: washed

O odrode

SL28 vyšľachtili Scott Laboratories v roku 1931 z odrody Tanganika D.R. Stala sa veľmi obľúbenou v celej Keni a je uznávaná ako odroda s výnimočnou kvalitou šálok. Má široké listy s medenými koncami a široké zrná. SL 34 je mutácia francúzskej misie, ktorá pochádza z plantáže Loresho v Kabete. SL34 má široké listy s bronzovými špičkami. Pestuje sa v celej Keni. SL34 je cenený pre svoju vysokú produktivitu v rôznych klimatických podmienkach a vo veľkom výškovom rozpätí. Tvrdí sa, že je odolná voči suchu a silným dažďom.


Keňský proces

Čerešne sa najprv zbavia dužiny, aby sa z nich odstránili zrnká, potom sa fermentuje, premyje – niekedy aj vo viacerých cykloch – a namočí do vody. Zrno sa potom suší a odpočíva na špeciálne vybudovaných vyvýšených posteliach.

washed coffee processing

Dodatočné parametre

Kategória: Káva na filter
Espresso:
Filter:
Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz