Gichathaini AA – Kenya

EU* pri objednávke nad 75/99€

V pondelok a v stredu.

Bratislava, Košická 21
Podrobný popis
800 drobných farmárov
Továreň Gichatha-ini je mokrý mlyn, ktorý sa nachádza v meste Nyeri v Keni, neďaleko mesta Karatina, v nadmorskej výške 1 700 – 1 900 metrov. Je to jedna z troch tovární patriacich pod družstvo Gikanda Farmers Cooperative Society, od ktorého odoberáme tovar od roku 2012. Do Gichatha-ini dodáva svoje čerešne približne 800 drobných pestovateľov z okolitých oblastí. Spracúva sa tu predovšetkým odroda SL 34 (90 %), v menšom množstve odrody SL 28, K7 a Ruiru 11. Čerešne sa dužinatejú, fermentujú, umývajú a sušia na slnku. Továreň Gichatha-ini má certifikáty Fairtrade, UTZ a Rainforest Alliance.V regióne Nyeri v strednej Keni prevádzkuje družstvo Gikanda tri továrne (mokré mlyny) a počíta približne 3 000 aktívnych farmárov. Medzi tieto továrne patria Gichatha-ini, Kangocho a Ndaroini Gi-ka-nda-Gikanda.


Zber a spracovanie
Poľnohospodári ručne zbierajú a dodávajú čerešne do továrne, pričom dostávajú zálohu a zvyšok dostanú po predaji kávy. Proces sa začína trojdiskovým rozvlákňovačom Agaarde, ktorý odstraňuje šupku a dužinu a triedi kávu podľa hustoty. Potom sa káva 18 až 36 hodín fermentuje na sucho v betónových nádržiach, nasleduje umývanie a druhé triedenie podľa hustoty. Nakoniec sa zrná sušia na slnku 12 až 20 dní na afrických lôžkach, ktoré sú počas najteplejších častí dňa a v noci zakryté. Zber sa uskutočňuje od októbra do decembra po období kvitnutia od februára do marca. Káva sa pestuje na úrodnej červenej sopečnej pôde Nitisol, ktorá je bežná na vysočine.
O tejto káve
Cuppingové skóre: 87.50
Spracovateľská stanica: Gichatha-ini
Producent: Gikanda coop
Región: Nyeri
Nadmorská výška: 1700 – 1900 masl
Odroda: SL28, SL34, Ruiru 11
Spracovanie: washed
O odrode
SL28 vyšľachtili Scott Laboratories v roku 1931 z odrody Tanganika D.R. Stala sa veľmi obľúbenou v celej Keni a je uznávaná ako odroda s výnimočnou kvalitou šálok. Má široké listy s medenými koncami a široké zrná. SL 34 je mutácia francúzskej misie, ktorá pochádza z plantáže Loresho v Kabete. SL34 má široké listy s bronzovými špičkami. Pestuje sa v celej Keni. SL34 je cenený pre svoju vysokú produktivitu v rôznych klimatických podmienkach a vo veľkom výškovom rozpätí. Tvrdí sa, že je odolná voči suchu a silným dažďom.
Keňský proces
Čerešne sa najprv zbavia dužiny, aby sa z nich odstránili zrnká, potom sa fermentuje, premyje – niekedy aj vo viacerých cykloch – a namočí do vody. Zrno sa potom suší a odpočíva na špeciálne vybudovaných vyvýšených posteliach.

Dodatočné parametre
| Kategória: | Káva na filter |
|---|---|
| Espresso: | |
| Filter: |
