Guji Kercha - Ethiopia

EU* pri objednávke nad 75/99€

V pondelok a v stredu.

Bratislava, Košická 21
Podrobný popis
Región
Guji je jednou zo zón regiónu Oromia v Etiópii. Guji je pomenované podľa kmeňa Oromo. Guji hraničí na juhu s Borena, na západe s Regiónom južných národov, národností a národov (Southern Nations, Nationalities, and Peoples Region), na severe s riekou Ganale Dorya, ktorá ho oddeľuje od Bale, a na východe s regiónom Somálska. Najvyšší bod v tejto zóne je hora Dara Tiniro. Mestá a hlavné sídla v tejto zóne zahŕňajú jej administratívne centrum, Negele. Zóna Guji bola vytvorená v septembri 2002, keď sa vysočinné woreda (okresy) zóny Borena oddelili, aby ju vytvorili.


Spracovanie
Tento vínny proces je tak nazvaný, pretože techniky, ktoré zahŕňa, boli prevzaté z vinárskeho priemyslu, hoci podobné techniky možno nájsť v mnohých produktoch odvodených z kontrolovanej fermentácie. Stručne povedané, kávové čerešne fermentujú v uzavretých nerezových nádržiach bez prístupu kyslíka, s dôkladným monitorovaním teploty. Najprv sa čerešne triedia, aby sa vybrali len tie najzrelšie na spracovanie. Čerešne sa potom umiestnia do nerezovej nádrže (na obrázku) so špecializovaným fermentačným ventilom čiastočne naplneným vodou. Keď sa proces fermentácie začne, uvoľní sa CO2 a hromadí sa v nádrži. Akonáhle vnútorný tlak nádrže prekročí atmosférický tlak, CO2 prejde cez vodu vo ventile ako jednotlivé bubliny. Ventil zabraňuje vstupu vzduchu do nádrže zvonku, čo umožňuje predĺženú fermentáciu a zároveň znižuje riziko znehodnotenia a negatívnych fermentovaných chutí. Čas fermentácie je určený odčítaním teploty vo vnútri nádrže, ale zvyčajne proces trvá 4-5 dní, po ktorých sa čerešne sušia tradičným spôsobom: na vyvýšených afrických lôžkach po dobu 15 - 18 dní. Akonáhle sú čerešne dostatočne vysušené, nechajú sa odpočívať pred prevozom do centrálnej suchej mlyny v Addis Abebe na sekundárne spracovanie (šúpanie, triedenie, separácia a ručné preberanie)Djibouti.
O tejto káve
Cuppingové skóre: 88.00
Spracovateľská stanica: Kercha
Producent: mikro farmári
Región: Guji
Nadmorská výška: 1900 – 2050 m n. m.
Odroda: heirloom
Spracovanie: naturálne s kvasinkovou fermentáciou
O odrode
Heirloom v káve primárne odkazuje na rozsiahle, rozmanité a často geneticky nedefinované pôvodné odrody Arabiky pochádzajúce z Etiópie, rodiska kávy, známe svojou výnimočnou komplexnosťou, jasnou aciditou a výraznými kvetinovými a ovocnými tónmi.
Natural
Prirodzené sušenie na slnku, nazývané aj „natural process“ alebo „suchý proces“, znamená sušenie celých kávových čerešní bez zásahu vody alebo strojov na odstránenie akejkoľvek časti ovocia. Pred sušením sa čerešne oberajú, plávajú vo vode a triedia, aby sa odstránili všetky nedozreté alebo prezreté plody.

