Laguna Ayarza - Guatemala

EU* pri objednávke nad 75/99€

V pondelok a v stredu.

Bratislava, Košická 21
Podrobný popis
Arnaldo López
Arnaldo López (56) je jedným z mnohých producentov, s ktorými spolupracujeme v závode na spracovanie čerešní Ayarza a celý život sa venuje pestovaniu kávy. Jeho otec ho ako dieťa brával na pole sadiť kávovníky. Teraz má Arnaldo päť vlastných detí a pestovanie kávy poskytlo rodine platformu pre rast a zlepšenie kvality života. Arnaldo obhospodaruje 12,6 ha pôdy a produkcia sa v priebehu rokov veľmi líšila. Rovnako ako u mnohých farmárov v tejto sezóne je objem v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi nižší. Tento pokles spôsobili dva faktory – veľká úroda z predchádzajúceho roka a choroba napádajúca niektoré z tradičných odrôd. Nové odrody (Anacafe 14 a iné), ktoré sa vysádzajú, preukázali vyššiu produkciu a odolnosť voči chorobám. Arnaldo prekonal tieto nepriaznivé podmienky vďaka finančnej podpore z obchodu s dobytkom a extra príjmu z malého obchodu s potravinami, ktorý prevádzkuje jeho manželka Alicia Trigueros.


Spracovanie
Táto dávka je spracovaná naturálnou metódou so 120-hodinovou (5-dňovou) fermentáciou čerešní v anaeróbnych podmienkach. Ako pri všetkých dobrých naturálnych kávach, proces začína výberom čerešní. Pre túto kávu sú čerešne z fariem vo vysokej nadmorskej výške starostlivo vyberané pre optimálnu zrelosť. Tieto čerešne sú potom umiestnené do recyklovaných hermetických vložiek a do ďalšieho polypropylénového vreca na ochranu čerešní a na umožnenie vetrania CO2 bez zavádzania kyslíka. Po fermentácii sa čerešne sušia na terase vo veľmi tenkej vrstve, aby sa zastavil proces fermentácie a okamžite sa začalo sušenie. Po 10 dňoch sušenia na slnku na 22 % sú čerešne dokončené v mechanickej sušičke na 11,5 %.
O tejto káve
Skóre z ochutnávky (Cupping score): 87.00
Farma: Ayarza
Producent: Arnaldo López
Región: Santa Rosa
Nadmorská výška: 1600 – 2000 MASL
Odroda: bourbon
Spracovanie: Anaeróbna Naturálna
O odrode
Odroda kávy Bourbon, známa pre svoju vynikajúcu rovnováhu, sladkosť a komplexné tóny karamelu a čokolády, je dôležitá prírodná mutácia rastliny Typica, pestovaná primárne vo vysokých nadmorských výškach v Afrike a Latinskej Amerike.
Naturálna
Naturálne sušené na slnku, tiež nazývané „prírodný proces“ alebo „suchý proces“, znamená sušenie celých kávových čerešní bez zásahu vody alebo strojov na odstránenie akejkoľvek časti plodu. Pred sušením sa čerešne zbierajú, plávajú vo vode a triedia, aby sa odstránili nedozreté alebo prezreté plody.

